Städa rummet – tips för barn och vuxna
Hur städar man ett rum på bästa sätt? Ja, naturligtvis så spelar det en stor roll vilket rum det hela handlar om. Det skiljer sig ganska rejält mellan hur man går tillväga för att städa i ett badrum och hur man städar i exempelvis hallen. Det vi tänkte göra här är att gå till ett rum som ofta blir stökigt, som sällan städas med ett leende på läpparna och där den som städar allt som oftast tvingas till det. Vilket? Jo, här menar vi rummet som i barnens egna utrymme. Oavsett ålder så kommer det egna rummet att var väldigt häftigt. Det är ett stort steg i en liten persons liv att någon gång få ett eget rum, kunna låsa dörren bakom sig och göra exakt vad som faller in. Det tror vi att de flesta kan skriva under på.
Viktigt i detta är också att – gärna så tidigt som möjligt – lära ut och poängtera vikten av att det egna rummet också är ett utrymme som kräver ett eget ansvar. Man är rädd om sina saker, man lägger tillbaka sakerna efter att man använt dem och man ser till att städa. Det senare är något som varje förälder bör ta till sig. i och med att man anser att barnet är stort nog för att få ett eget rum så kan man också ge ansvar i att låta barnet i fråga städa (med översikt och med hjälp om det handlar om ett mindre barn) Ju tidigare, desto bättre – det är en sanning då det kommer till barn och städning.
Men. Så himla enkelt är det inte och det kan ofta handla om mycket tjat, mycket bråk och stora konflikter innan städningen i fråga genomförs. Här gäller det som att förälder vara bestämd och inte tumma på någonting, det gäller att vara konsekvent – ska det städas varje onsdag så gäller också varje onsdag – och det gäller att underlätta. Vi tänkte sammanställa några praktiska tips för att städa det berömda rummet och dessa tips vänder sig både till föräldern och för barnet. Låt oss börja:
- Förvaring. Det avgörande i en städning är att kunna erbjuda bra förvaring. Huruvida rummet är stort eller litet spelar i sak ingen roll. Lådor, krokar och olika typer av skåp är nästan ett måste. Se till att barnet efter varje lek lär sig vikten av att plocka undan efter sig.
- Ställ undan. Vid en städning så är det viktigt att man kommer åt överallt. Det gör man inte om det står en massa saker i vägen. Här kommer kanske du som förälder att få hjälpa till att bära ut- eller flytta på – de tyngsta sakerna så att exempelvis dammsugningen blir lättare.
- Börja från toppen. En viktig sak är att man lär barnet att städa rätt. Med ordet rätt så menar vi här rätt ordning. Börja alltid uppifrån och jobba dig nedåt till golvet. Damm – liksom allt annat – påverkas av tyngdlagen och det innebär att en städning som börjar med en dammsugning och avslutas med en dammtorkning av en högre belägen hylla sällan blir bra.
- Föregå med gott exempel. Som förälder så gäller detta även städning. Se till att du skapar egan rutiner och att du följer dessa i övriga delar av hemmet så kommer ditt barn att ta efter dina goda vanor. Detsamma gäller – tyvärr – om du agerar på motsatt sätt.
- Roliga redskap underlättar. Försök i så stor mån som möjligt att göra städningen till en rolig grej. Se till att barnet får bra känsla kring hygien och städning. Det finns exempelvis färgglada torkdukar, det finns trasor i olika färger och ni i familjen kanske ska överväga en en ny dammsugare i en lite trevligare modell. Det runt omkring är också viktigt; musik, skratt och lite lek mellan varven är inte av ondo. Även om städning ska tas seriöst så behöver det inte vara gravallvarligt. I synnerhet inte för ett barn.