Rent Hemma

Rent hus – några tips kring hur du ska göra

Många ser sin städning som ett stort ok; en uppgift som tar mycket tid och som dessutom är fysiskt jobbigt samt mentalt påfrestande. Och – som aldrig riktigt tar slut. Oavsett hur ofta man städar, oavsett hur noggrann man är så kommer det alltid nya fläckar, man upptäcker alltid ny smuts och man ser alltid nya dammråttor någonstans. Kort och gott; en städning är ett ständigt pågående projekt som enbart skapar stor irritation; det är känslan som många bär med sig och om detta så ska vi komma med med två stycken påstående:

  • Din attityd saboterar din städning!
  • Du städar fel!

Låt oss förklara dessa påståenden lite närmare och där du kanske kan se om vi är rätt ute?

 

  • Går man in med inställningen att städningen är tråkig – ja, då kommer den också att vara just det. Se istället varje genomfört projekt som en en vinst. Du har torkat av en hylla – check. Du har rengjort toaletten – check. Du har gjort rent spisen – check. Dela upp städningen i olika delmål och du kommer snabbare – och med bättre humör – att nå målet: ett rent hus. Se till att vara på humör också och här är exempelvis musik något som underlättar. Detsamma gäller ditt material och den utrustning du använder. Unna dig en ny dammsugare, se till att ha fräscha disktrasor och släng den där gamla golvmoppen.
  • Städar fel? Kan man städa på olika sätt? Definitivt! Det vanligaste misstaget som man kan se är följande: du öppnar din städskrubb, du river fram din dammsugare och sätter igång denna. Därefter så tar du fram golvmoppen och rengör golven med den där sista touchen. Då golven är klar så påbörjar du finliret; du torkar av alla hyllor, du torkar lister och du torkar av fönsterbrädor. Så rätt – men ändå så fel. För; vad händer här? Jo, allt som du dammtorkar befinner sig på en högre nivå än vad dina golv gör. I själva verket så smutsar du alltså ner golven efter att du rengjort dem. Börja i rätt ände och din städning kommer att bli betydligt effektivare och bättre. Ett ytterligare tips som du kan använda dig av är att undvika den så kallade storstädningen. Genom att städa lite mindre – men varje dag – så håller du rent på ett bättre sätt. Detta gäller i synnerhet i köket. Se till att ta bort fläckar per omgående, se till att diska – gärna medan du lagar maten – och se till att ta bort sopor och annat direkt. Det sparar dig mycket tid i slutändan.

 

Städa rent med rätt verktyg

Vi nämnde ovan att exempelvis en ny dammsugare kan göra städningen betydligt trevligare. Dagens modeller är nästintill ljudlösa, de är lätta att dra (fastnar exempelvis inte i ett hörn eller i en möbel) och de kommer åt överallt. Dessutom så finns det numera även modeller som sköter sig själva och där du ställer in en viss tid för dammsugning och där modellen i fråga på egen hand sköter om detta.

Vi ska dock även tipsa om några andra verktyg som du kan använda dig av och vi gör detta punktvis och enligt följande:

  • Använd en vattenskrapa. Ska du exempelvis ta bort smulor från diskbänken eller om du har en trappa där det rä svårt att komma åt i hörnen – där är en vattenskrapa det verktyg som gör jobbet enklare och bättre.
  • Ättika: Vi ska inte säga att Ättika är det enda medlet du behöver för din städning – men du ska definitivt göra det till en vana att använda det oftare än vad du (förmodligen) gör idag. Det är perfekt för att rengöra kakel, klinkers och toalett. Det tar bort tuffa fläckar och det tar bort dålig lukt. Blanda ättika i ljummet vatten och häll i en sprayflaska. Din städning kommer att bli betydligt bättre!
  • Tandborste. För extremt tuffa ytor – exempelvis i fogen mellan kakelplattor – så kan du med fördel använda en gammal tandborste för att komma åt bättre.

 

  • Vidare så kan vi komma med några generella tips också. Se till att få bort sladdar från golvet – de drar till sig en massa damm. Du kan här använda exempelvis buntband eller se till att köpa en för ändamålet tillverkad box som numera finns hos de större kedjorna inom elektronik. Gällande fläckar så bör du se till att så snabbt som möjligt ta bort- eller förbehandla sådana. Att använda krokar snarare än lådor kan också underlätta (det är lättare att hänga upp saker än att vika ihop och lägga ner i en trång låda) för det allmänna intrycket.