Hur ofta städar ni ert hem?
Lite damm i hörnen, det har väl ingen dött av? Påståendet är sant, men det som inte ryms i meningen rä att det lilla dammet som syns i hörnen spelar en stor roll för intrycket av et boende. Det finns nämligen ett klart samband mellan trivsel och mellan städning. Folk i gemen trivs nämligen betydligt bättre om miljön man vistas i är ren, fräsch och inbjudande och detta gäller såväl i hemmet som på jobbet och i exempelvis offentliga miljöer där vi i synnerhet kan nämna restauranger och cafeér.
Att damm i sig är ofarligt ska dock inte förknippas med att exempelvis bakterier och annat som kommer som en följd av bristfällig städning inte är det. Tvärtom; en utebliven eller en dåligt genomförd städning kan definitivt påverka hälsan och där bör man i synnerhet som förälder vara uppmärksam och noggrann.
Märk väl här: vi kommer inte att komma med några pekpinnar kring hur en städnings ka se ut och slå dig på fingrarna genom att säga att du gjort fel. Däremot så ska vi komma med ett litet tips som i slutändan kan ge dig ett skönare, fräschare och mer hygieniskt hem – utan att du behöver anstränga ihjäl dig.
Innan detta tips så ska vi dock även komma med en liten uppmaning som främst riktar sig till dig som – oavsett anledning – finner att din städning tar för lång tid i förhållande till din vardag. Det vill säga; du som helt enkelt inte hinner städa ditt hem. För dig så kan den bästa lösningen faktiskt vara att ta hjälp och anlita en städfirma någon gång i veckan/månaden. Det kostar inte så mycket pengar om du är berättigad att använda dig av ditt rut-avdrag. Kort och gott: låt inte din karriär, dina hobbys eller din familj stå i vägen för ett rent hem.
Om vi i och med detta återvänder till textens rubrik och där vi frågade hur ofta ni städer i ert hem så finns det ett generellt tips som vi kan ge i detta. Nämligen – i många fall så är det bättre att städa ofta och lite mindre än att städa sällan och grundligt. Vi tänkte räkna upp några uppenbara fördelar och detta är också att anse som det bästa tips vi kan ge rörande städning:
- Mer lust. På förhand så kan det låta jobbigt att städa varje kväll. Men; det är i själva verket ingen större uppoffring. Dammsug en kväll, torka golven en annan, städa toalett en tredje. Ofta räcker det med en kvart om dagen. Jämför detta med att hela dagen vara medveten om att en rejäl storstädning väntar och där en ångest inte sällan ligger inombords. Naturligtvis så är det olika från person till person; men för många så fungerar vardagen bättre av mindre punktingrepp snarare än stora projekt någon dag varje- eller varannan vecka.
- Bättre fokus. Genom att ”småstäda” hela tiden så kan man på ett bättre sätt fokusera på – och dra lärdom av – varje område i bostaden. Kortfattat: man vet att exempelvis köket ska städas och därigenom så vet man också vilka fiender som där brukar finnas och som man ska se till att dels hålla efter och dels också vid städningen vara mer fokuserad på.
- Större chans till hjälp. Här talar vi om familjer där fler än en person bor. Säger man att idag ska vi städa så är det väldigt lätt att alla försvinner; barnen får plötsligt viktiga prov att träna inför, mannen/kvinnan kanske kommer på någon viktig jobbuppgift eller att de missat ett redan inbokat träningspass och så vidare. Säger man istället nu ska VI städa KÖKET; ja, då kan man dela upp områdena och dela på ansvaret. Den kvart man avsätter för städning blir väldigt mycket roligare på så sätt.